Pjevač

Bob Dylan Visina, težina, dob, djevojka, obitelj, činjenice, biografija

Rođeno ime

Robert Allen Zimmerman

Nadimak

Bob Dylan, Bobby, Zimmy, Zimbo, Glas protesta, Glas generacije, Bard, Slijepi dječak Grunt, Elston Gunnn, Slijepi dječak, Grunt Bob, Landy Robert, Milkwood Thomas, Tedham Porterhouse, Lucky Wilbury, Boo Wilbury , Jack Frost, Sergej Petrov

Bob Dylan na Azkena Rock Festivalu u lipnju 2010

Znak sunca

Blizanci

Rođeno mjesto

Duluth, Minnesota, Sjedinjene Države

Rezidencija

Malibu, Kalifornija, Sjedinjene Države

Nacionalnost

američki

Obrazovanje

Bob Dylan otišao je u Srednja škola Hibbing i nakon diplome dobio prijem na Sveučilište u Minnesoti. Međutim, napustio je sveučilište nakon što je završio prvu godinu jer se želio usredotočiti na svoju glazbu.

Okupacija

Pjevač, tekstopisac, umjetnik, književnik

Obitelj

 • Otac - Abram Zimmerman (vlasnik trgovine električnim aparatima)
 • Majka - Beatrice “Beatty” Stone
 • Braća i sestre - David Zimmerman (mlađi brat)
 • Drugi - Zigman Zimmerman (djed po ocu), Anna Zimmerman (baka po ocu), Ben Stone (djed po majci), Florence Stone (baka po majci)

Menadžer

Boba Dylana zastupaju Simon & Schuster.

Žanr

Folk, blues, rock, gospel

Instrumenti

Vokal, gitara, klavijature, usna harmonika

Oznake

Columbia, Azil Records

Izgraditi

Tanak

Visina

5 ft 7½ in ili 171 cm

Težina

67 kg ili 148 lbs

Djevojka / supružnik

Bob Dylan je hodao

 1. Mavis Staples - Govori se da je Bob Dylan hodao s pjevačicom gospela Mavis Staples. Iako se ne zna točan vremenski raspored njihove veze, pretpostavlja se da je s njom izlazio u mlađim danima. Napisali su se da su se upoznali na snimanju neodređene TV emisije. Dylan je izrazio da se želi oženiti Mavis, a njezin otac ga je zamolio da razgovara s Mavis o tome. Pa su nakon toga počeli izlaziti. Par je razmjenjivao pisma i dugo bi razgovarao telefonom. Izlazili su otprilike četiri ili pet godina prije nego što su okončali vezu.
 2. Suze Rotolo (1961.-1964.) - Bob se prvi put susreo s umjetnicom i političkom aktivisticom Suze Rotolo u srpnju 1961. na folklornom koncertu Riverside Church. Uvela ih je njezina sestra Carla. Bila je to ljubav na prvi pogled za Boba, koji će je kasnije nazvati najerotičnijom stvari koju je ikad vidio u životu. Zajedno su počeli živjeti početkom 1962. godine, na veliku nesreću njezinih roditelja, koji su bili radikali američke komunističke partije. Međutim, kako je njegova slava rasla, njihovu vezu počela je smatrati pomalo stresnom. Kad je s majkom otišla u Italiju na šestomjesečni tečaj u Perugiji, Bob je bio slomljen srca i to je nadahnulo neke od njegovih najranijih ljubavnih balada. Do 1963. bila je trudna s njegovim djetetom i morala je obaviti pobačaj. Pobačaj je uzeo danak na njihovoj vezi. Ni njegova veza s pjevačicom Joan Baez nije pomogla stvarima. Na kraju su se rastali 1964. i on je svoje osjećaje usmjerio u pisanje, Balada u ravnici D.
 3. Joan Baez (1963.-1965.) - Joan Baez bila je popularna folk pjevačica u vrijeme kad je počinjao kao glazbenik i bila mu je šest mjeseci starija. Učinila ga je popularnim radeći obrade njegovih pjesama. Povjesničari glazbe izvijestili su da je Dylana više zanimala Joanina sestra, ali ubrzo je došao okolo. Newport Folk Festival koji je održan u svibnju 1963. godine reklamira se kao vrijeme kad su započeli svoju aferu. Nakon izvedbe S Bogom na našoj strani, odvezli su se do njezine kuće i započeli jednu od najstrastvenijih ljubavnih veza šezdesetih. U to je vrijeme krenuo na turneju u Velikoj Britaniji 1965. godine, gubio je zanimanje za Baeza i više se zaljubljivao u druge žene. Čak je i nakon završetka njihove veze nastavila zagovarati njegovu stvar.
 4. Dana Gillespie (1965.) - Za vrijeme turneje u Velikoj Britaniji 1965. godine Dylan se povezao s britanskom pop pjevačicom Danom Gillespie. Izviješteno je da je satima proveo skriven u hotelskoj sobi s Danom tijekom obilaska. Upoznao ju je tijekom njegovih sljedećih posjeta, kao i da mu je bilo vrlo ugodno. Zapravo mu je bilo toliko ugodno da joj je jednom posudio hlače u ružičastim i narančastim cvjetovima i ostavio je da sjedi u sobi u donjem rublju. Obećao je da će se vratiti za nekoliko sati, ali vratio se otprilike 15 sati kasnije.
 5. Sara Lownds (1965.-1977.) - U studenom 1965. Dylan se vjenčao s modelom i glumicom Sarom Lownds. Bila je trudna s njihovim prvim djetetom dok su se vjenčali. U siječnju 1966. rodila je dječaka Jessea Byrona Dylana koji radi kao filmski redatelj i producent. U srpnju 1967. postali su roditelji kćeri Ane Lea, koju je u srpnju 1968. pratio sin Samuel Isaac Abram. U prosincu 1969. rodila je Jakoba Lukea Dylana, pjevača i tekstopisca. Dylan je usvojila i svoju kćer iz prethodnog braka, Mariju Lownds (koja je rođena u listopadu 1961.). Dylan je čak i Saru glumio glavnu žensku ulogu u svom filmu, Renaldo i Clara. MeđutimT i su se razveli u lipnju 1977.
 6. Françoise Hardy - Bob Dylan navodno je sredinom šezdesetih imao aferu s francuskom pjevačicom i kantautoricom Françoise Hardy.
 7. Edie Sedgwick (1965.-1966.) - Dylanov odnos s glumicom i društvenicom Edie Sedgwick često je osporavan. Neki izvori tvrde da su počeli izlaziti 1965. godine dok je ona živjela u hotelu Chelsea. Hodali su do veljače 1966. godine kada ju je njezin bivši mentor i redatelj Andy Warhol obavijestio da se Dylan oženio Sarom Lownds nekoliko mjeseci ranije. Postoje neki izvori koji tvrde da nikad nisu izlazili i da se Edie jednostavno zaljubila u njega. A nakon što je saznala za njegov brak, jednostavno je odustala od pomisli da ga stavi u vreću.
 8. Chris O`Dell - Bob Dylan imao je nagodbu s Chrisom O`Dellom, dok je ona dvije godine radila kao njegov voditelj putovanja. Također je nagovijestila njihov ritam u svojoj autobiografiji, Miss O’Dell: Moji teški dani i duge noći s Beatlesima, Stonesima, Bobom Dylanom, Ericom Claptonom i Ženama koje su voljeli, koja je objavljena u siječnju 2010. godine.
 9. Sally Kirkland - Američka glumica Sally Kirkland bila je opsjednuta Dylanom gotovo desetljeće prije nego što su počeli izlaziti. Sally ga je prvi put vidjela početkom 60-ih dok je stajao u redu za prijem u Carnegie Hallu. Pogledala ga je u oči i iznenadila se. Sljedeće desetljeće provela je sve više opsjednuta njime. 1975. godine njezin joj je bliski prijatelj, koji je odrastao s Dylanom, rekao da će dogovoriti spoj s Bobom ako je Sally angažira za svog menadžera. Tako je napokon morala otići na spoj s Dylanom 1975. Prekinuli su do kraja sljedeće godine. Međutim, nastavili su se vraćati jedni drugima, a datirali su ih i krajem 80-ih i krajem 90-ih.
 10. Ruth Tyrangiel (1974.-1991.) - Nitko nije znao za Dylanovu vezu s Ruth Tyrangiel sve do 1994. godine, kada ga je ošamarila s 5 milijuna dolara vrijednom tužbom. U svojoj je tužbi tvrdila da žive kao muž i žena oko 17 godina. Također je spomenula da su počeli izlaziti 1974. godine i bili su zajedno do 1991. godine. Bila je proglašena njegovom izvanbračnom suprugom i on se odlučio nagoditi izvan suda.
 11. Carolyn Dennis (1986-1992) - Bob se tajno vjenčao sa svojom rezervnom pjevačicom Carolyn Dennis 1986. Tijekom njihova braka rodila im je kćer Desiree Gabrielle Dennis-Dylan. Njihov brak trajao je oko šest godina i ostao je tajna sve do 2001., kada je Howard Sounes objavio svoju biografiju, Niz autocestu: Život Boba Dylana.

Rasa / etnička pripadnost

Bijela

S očeve strane ima rusko židovsko porijeklo. Dok je s majčine strane porijeklom iz Litve.

Boja kose

Tamno smeđa (prirodna)

S njegovom odrastanjem pretvorio se u sol i papar.

Boja očiju

Plava

Seksualna orijentacija

Ravno

Prepoznatljive značajke

 • Mali okvir tijela
 • Tanki brkovi
 • Kovrčava kosa

Mjerenja

Njegova tjelesna mjerenja mogu biti -

 • Prsa - 36 in ili 91,5 cm
 • Ruke / biceps - 12 ili 30,5 cm
 • Struk - 40 in ili 102 cm

Veličina cipela

8 (SAD) ili 41 (EU) ili 7 (UK)

Potvrde robne marke

Bob Dylan obavio je rad s odobravanjem sljedećih marki

 • IBM Watson
 • Putujući Wilburys
 • Usluge AARP-a
 • Chrysler (oglas za Super Bowl)
 • Viktorijina tajna
 • Cadillac Escalade
 • Pepsi
 • Apple iPod

Religija

Religiozni stavovi Boba Dylana mijenjali su se tijekom njegova života. Odgajan je u pobožnom židovskom domaćinstvu, a u dobi od 13 godina imao je svoju bar micvu. Tada je 1979. godine tvrdio da se ponovno rodio i pronašao Krista. Objavio je čak dva kršćanska gospel albuma.

Otprilike desetljeće i pol kasnije otkrio je da ne vjeruje ni u jednu organiziranu religiju i da je glazba njegova duhovnost. Kasnije je utvrđeno da se držao svoje židovske vjere iz djetinjstva i da je imao bar-micvu za svoje sinove.

Najpoznatiji po

 • Kao jedan od najpopularnijih glazbenih umjetnika s više od 100 milijuna prodanih ploča na svoje ime.
 • Njegovo djelo kao jednog od najutjecajnijih i najpopularnijih tekstopisaca. Njegovi tekstovi nose političke, književne, filozofske i društvene utjecaje.
 • Dobitnik je toliko željene i prestižne Nobelove nagrade za književnost.
 • Dobitnik je više od deset Grammyja, Oscara i Zlatnog globusa.

Prvi album

1962. objavio je svoj debitantski studijski album, Bob Dylan, koja je u Velikoj Britaniji certificirana kao srebrna, a također se uspjela probiti do 13. mjesta na britanskim glazbenim ljestvicama.

Prvi film

1967. u dokumentarnom filmu debitirao je u kazališnom filmu Ne osvrćite se koja pokriva njegovu koncertnu turneju u Engleskoj 1965.

Prva TV emisija

10. ožujka 1964. Bob se prvi put pojavio u TV emisiji u humorističnom talk showu, Nova emisija Stevea Allena. Istog se dana pojavio i u Vremena se mijenjaju' epizoda TV emisije, Potraga.

Osobni trener

Podaci o njegovoj rutini vježbanja i planovima prehrane su nepoznati.

Bob Dylan Omiljene stvari

 • Pjesnik- Dylan Thomas
 • Film - Pucaj na klavira (1960)
 • Old School Reper- Državni neprijatelj
 • Književna nadahnuća - Moby Dick Hermana Melvillea, All Quiet on the Western Front Ericha Maria Remarquea i Odiseja Homera

Izvor - IMDb, Kvarc

Činjenice o Bob Dylanu

 1. Dok je studirao na Sveučilištu u Minnesoti, nastupao je u Ten O’Clock Scholar-u, kavani koja se nalazila nekoliko blokova od kampusa.
 2. U svojim ranim danima u New Yorku, nastupao je u klubovima u okolici Greenwich Villagea.
 3. Prvi proboj postigao je 1961. kada je glazbeni kritičar Robert Shelton napisao pozitivnu ocjenu o svom nastupu u New York Times. Ova mu je recenzija pomogla da sklopi ugovor s Columbia Recordsom.
 4. Kako je imao samo 20 godina kada ga je prijavila Columbia Records, na ugovoru je morao dobiti potpis svojih roditelja jer se pravno smatrao maloljetnikom. Izlaz je iz njega pronašao tvrdeći da je siroče.
 5. U srpnju 1966. ozlijedio se nakon što je motorom srušio kraj kuće u Woodstocku u državi New York. Povukao se iz javnog života na dvije godine kako bi se oporavio od ozljeda i riješio svoje zvijezde. Na koncertu bi nastupio tek 1974. godine.
 6. Njegov debitantski studijski album Bob Dylan nije imao uspjeha u Sjedinjenim Državama i u prvoj godini prodao je samo 5000 ploča. Unutar svoje izdavačke kuće bio je poznat kao glupost Johna Hammonda. Hammond ga je prijavio u tvrtku.
 7. Dylanovi ujaci i pradjed bili su vlasnici najvećih kinodvorana u Hibbingu, zbog kojih je filmove mogao gledati besplatno.
 8. Kad je išao u deseti razred, Dylan i njegov glazbeni sastav odbijeni su sa srednjoškolskog natjecanja talenata jer je vijeće učenika smatralo da je njihov nastup šokantan i preglasan.
 9. U lipnju 1970. godine Sveučilište Princeton dodijelio mu je počasni stupanj. 2004. godine počašćen je počasnim doktorom glazbe na Sveučilištu St. Andrews.
 10. Prijavljeno je da je prvi nacrt njegovog singla Kao kotrljajući kamen bila duga šest stranica. Pjesma je zauzela 2. mjesto na glazbenim ljestvicama.
 11. Kao dio svog obraćenja na kršćanstvo, pohađao je tromjesečni tečaj u Vinogradarskoj školi učenika 1978. godine.
 12. Nakon što je napustio sveučilište, stopirao je od Minnesote do New Yorka i usput uzeo neobične poslove kako bi platio svoj prolazak. Također se zaustavio u sudnici kako bi legalno promijenio ime u Robert Dylan.
 13. Satove klavira počeo je pohađati s deset godina. Kad je bio u tinejdžerskoj dobi, otac mu je darovao prvu električnu gitaru.
 14. Jedan od njegovih najozloglašenijih uhoda, A.J. Weberman, optužio je Dylana da je napustio svoje političke ciljeve. Formirao je Dylanova oslobodilačka fronta i počeo organizirati prosvjede ispred Dylanove kuće, pa čak ga i optuživao za zlouporabu heroina.
 15. Jednog dana Dylan je izgubio strpljenje s Webermanom nakon što je gurnuo suprugu Saru i provalio mu u kuću. Dylan je u prvoj borbi pobijedio Webermana, koji je bio veće veličine.
 16. 1997. godine hospitaliziran je s po život opasnim srčanim stanjem poznatim kao perikarditis, koji je uzrokovan histoplazmozom. Morao je otkazati europsku turneju i čak je osjećao da će umrijeti. Srećom, brzo se oporavio.
 17. Godine 2004. časopis Rolling Stones plasirao je njegovu pjesmu Kao kotrljajući kamen na prvom mjestu popisa s 500 najvećih pjesama svih vremena. puhati u vjetar bio je na 14. mjestu i ukupno je na popisu imao 12 pjesama.
 18. Bio je veliki obožavatelj pop legende Elvisa Presleyja i očito je bio toliko uznemiren Elvisovom smrću da otprilike tjedan dana nije ni s kim razgovarao.
 19. U veljači 2010. američki predsjednik Barack Obama počastio ga je Američkom nacionalnom medaljom za umjetnost za zasluge u umjetnosti. Prije toga, američki predsjednik Bill Clinton dodijelio mu je priznanje Kennedyjeva centra.
 20. Poznato je da je u tinejdžerskim godinama prilično pobunjen i da je sedam puta pobjegao iz svoje kuće u dobi od 10 do 18 godina.
 21. Kad mu je 2016. godine dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, postao je drugi pojedinac nakon britanskog književnika Georgea Bernarda Shawa koji je osvojio Oscarovu nagradu, kao i Nobelovu nagradu.
 22. Posjetite njegovu službenu web stranicu @ bobdylan.com.
 23. Pratite ga na Facebooku, Twitteru, YouTubeu i Myspaceu.

Istaknuta slika: Alberto Cabello / Flickr / CC BY 2.0