Statistika

Emmanuel Macron Visina, težina, dob, supružnik, obitelj, činjenice, biografija

Emmanuel Macron Kratke informacije
Visina5 ft 9¾ in
Težina74 kg
Datum rođenja21. prosinca 1977
Horoskopski znakStrijelac
SuprugBrigitte Macron

Emmanuel Macron postao je 25. predsjednikom Francuske nakon pobjede na predsjedničkim izborima u svibnju 2017. Iako je na početku kampanje bio relativno nepoznat, njegov politički pokret En Marche dobio ogroman zamah i brzo povećao svoju popularnost u zemlji. Macron se naziva centristom u političkom spektru sa svojim političkim stavovima koji odražavaju spoj konzervativne i progresivne ideologije. Njegova uvjerljiva pobjeda od 66,1% nad protivnicom Marine Le Pen na predsjedničkim izborima 2017. godine zabilježena je kao prekretnica u oživljavanju francuske ekonomije koja se bori. Ima više od 3 milijuna sljedbenika na Facebooku, više od 4,5 milijuna sljedbenika na Twitteru i više od 1,5 milijuna sljedbenika na Instagramu.

Rođeno ime

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron

Nadimak

Manu

25. predsjednik Francuske Emmanuel Macron

Znak sunca

Strijelac

Rođeno mjesto

Amiens, Hauts-de-France, Francuska

Rezidencija

Palača Élysée, Pariz, Francuska

Nacionalnost

francuski

Obrazovanje

Emmanuel je srednjoškolsko obrazovanje stekao u Zagrebu Lycée la Providence, privatna rimokatolička škola u Amiensu. Međutim, za posljednju godinu, dobio je prijem na prestižnom Lycée Henri-IV školu u Parizu i završio dodiplomski program s najvišim počastima (Bac S, Mention Très bien).

Također je dobio diplomu iz studija glasovira na umjetničkom institutu, Konzervatorij u Amiensu.

Nadalje, prisustvovao je Sveučilište Paris Nanterre i diplomirao na magisteriju iz filozofije. Za svoju tezu odlučio se za pisanje o filozofima Machiavelliju i Hegelu. Zatim je studirao na Pariški institut za političke studije i magistrirao iz javnih poslova; odabravši Javno usmjeravanje i gospodarstvo za svoj glavni predmet.

Macron je nastavio karijeru u višoj državnoj službi i upisan je u Nacionalna škola za upravu (École nationale d’administration). Diplomirao je 2004. godine, nakon što se usavršavao u veleposlanstvu u Nigeriji.

Okupacija

Političar

Obitelj

 • Otac - Jean-Michel Macron (profesor neurologije na Sveučilištu Picardy)
 • Majka - Françoise Macron (rođena Noguès) (liječnica)
 • Braća i sestre - Laurent Macron (mlađi brat) (radiolog), Estelle Macron (mlađa sestra) (nefrolog)
 • Drugi - André Henri Gaston Macron (djed po ocu), Jacqueline Marcelle Eugénie (baka po ocu), Jean Gabriel Noguès (djed po majci), Germaine Marie Louise Arribet (baka po majci), Sabine Aimot (šogorica) (opstetričar-ginekolog), Carl Franjou (šogor) (inženjer), Hélène Joly (maćeha) (psihijatar)

Izgraditi

Tanak

Visina

5 ft 9¾ in ili 177 cm

Težina

74 kg ili 163 lbs

Djevojka / Dečko / Supružnik

Emmanuel Macron je hodao -

 1. Brigitte Trogneux (Od 1995. do danas) - Emmanuel se 1993. godine preko glave zaljubio u svoju srednjoškolsku profesoricu Brigitte Trogneux dok je studirao u srednjoj školi La Providence u Amiensu. Kao petnaestogodišnji dječak pohađao je satove drame pod vodstvom Trogneuxa (tada 39 godina), koji je izgledao jako impresioniran drskim studentom. Da sve dodatno zakomplicira, Brigitte je bila majka njegovog kolege iz razreda Laurencea Auzièrea. Macronova sve veća privlačnost prema njegovom učitelju alarmirala je njegove roditelje pa su ga poslali da završi studij u elitnoj školi Lycée Henri-IV u Parizu. Međutim, činilo se da ih ništa ne može razdvojiti jer su se njih dvoje ponovno okupili kad je završio maturu i počeo izlaziti nakon što je napunio 18. Brigitte se 1974. udala za bankara André-Louisa Auzièrea i dijelila troje djece - sina Sébastiena Auzièrea i kćeri Laurence Auzière i Tiphaine Auzière sa suprugom. Njezin razvod od Auzière finaliziran je u siječnju 2006., a čvor je povezala s Macronom 20. listopada 2007. Par nema zajedničko dijete, ali nakon vjenčanja Macron je postao očuh njezinog 3 odrasle djece, uključujući Sébastiena koji je dvije godine stariji nego francuski predsjednik.
 2. Mathieu Gallet - Tijekom svoje predsjedničke kampanje Macron je optužen da je bio umiješan u tajnu gay aferu s Mathieuom Galletom, bivšim izvršnim direktorom Radio France. Iako je Macron u to vrijeme negirao tvrdnje, glasine su ponovno poprimile zamah u veljači 2018. nakon što je Gallet otpušten s posla zbog optužbi za korupciju. Određeni dijelovi medija izvijestili su da ga je Macron otpustio kao trik kako bi održao njihovu homoseksualnu aferu.
Emmanuel Macron sa suprugom Brigitte Macron kako je viđeno u studenom 2018

Rasa / etnička pripadnost

Bijela

Emmanuel ima francusko, englesko i škotsko podrijetlo.

Boja kose

Svijetlo smeđa

Boja očiju

Plava

Seksualna orijentacija

Ravno

Prepoznatljive značajke

Razmak između prednjih zuba

Potvrde robne marke

Slika Emmanuela Macrona korištena je za podršku sljedećim markama -

 • Google (2017.)
 • Časopis Time (2018.)

Religija

Emmanuel je odgojen u nereligioznom kućanstvu. Unatoč tome, u dobi od 12 godina sam se krstio i postao rimokatolik.

Od 2019. godine identificira se kao agnostik.

Emmanuel Macron rukuje se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u listopadu 2017. godine

Najpoznatiji po

Postajući predsjednikom Francuske 14. svibnja 2017

Prva TV emisija

Macron se u TV emisiji prvi put pojavio kao 'On sam' u Une pieuvre nommée Bercy epizoda dokumentarne serije Le Monde en face (The Opposite World) 2012. godine.

Emmanuel Macron Najdraže stvari

 • Hrana - Cordon bleu (jelo od mesa ili peradi, sira i kruha koji se zajedno prži)
 • Indijska posuda - Tandoori piletina

Izvor - The Guardian, India Today

Emmanuel Macron stigao je na proslavu vojne parade Dana Bastilje u Parizu 14. srpnja 2017

Činjenice Emmanuela Macrona

 1. Od 2008. do 2012. Macron je radio kao investicijski bankar u multinacionalnoj tvrtki za investicijsko bankarstvo, Rothschild & Cie Banque.
 2. Emmanuel je postao zamjenik glavnog tajnika bivšeg predsjednika Françoisa Hollandea 2012. Osim toga, premijer Manuel Valls u kolovozu 2014. imenovao ga je ministrom gospodarstva i financija u drugom kabinetu Valls.
 3. U travnju 2016. osnovao je neovisnu političku stranku, En Marche (Naprijed!) Nakon napuštanja vlade Françoisa Hollandea zbog razlika u njihovim političkim ideologijama.
 4. Macron je objavio svoju knjigu pod naslovom Revolucija u studenom 2016. Knjiga koja je detaljno opisala njegovu političku viziju za Francusku postala je jedna od najprodavanijih knjiga 2016. godine.
 5. Tijekom njegove predsjedničke kampanje, Macrona je podržalo nekoliko stranih uglednika kao što su Barack Obama (bivši američki predsjednik), Angela Merkel (njemačka kancelarka), Jean-Claude Juncker (Europska komisija Predsjednik) i mnogi drugi.
 6. Podržava francuski nogometni klub, Olympique de Marseille.
 7. Emmanuel je proglašen predsjednikom Francuske 7. svibnja 2017. godine, nakon što je pobijedio svoju protivnicu Marine Le Pen s 66,1% glasova u odnosu na njezinih 33,9%.
 8. U slobodno vrijeme Macron uživa u sportovima poput skijanja, tenisa i boksa.
 9. Dok je odrastao, Emmanuel je 10 godina učio glasovir, a djela skladatelja Schumanna i Liszta smatra najprijatnijim.
 10. Macron i njegova supruga udomili su crnog psa labradorca retrivera-bjelokosnog imena Nem. Od 2019. godine pas boravi s njima na adresi Elizejska palača.
 11. 2018. godine proglašen je počasnim kanonikom Sveti Ivan Lateranski, katedrala u Rimu.
 12. Macron je planirao dati svojoj supruzi Brigitte službenu ulogu pod svojom vladom, iako se to kosilo s njegovom politikom antipotizma. Međutim, nakon ozbiljne reakcije, odrekao se svojih planova.
 13. Macron je bio uključen u Časopis TimePopis s '100 najutjecajnijih ljudi' u 2018. Njegov je omaž napisao izvršni direktor tvrtke MMF (Međunarodni monetarni fond), Christine Lagarde.
 14. Tečno govori i francuski i engleski jezik.
 15. Od 2019. Macron je najmlađi predsjednik u povijesti Francuske; birajući se u 39. godini.
 16. Njegovo oduševljeno slavlje tijekom francuske pobjede na FIFA-in svjetski kup 2018 postala virusna i postala predmetom pozornosti međunarodnih medija.
 17. Posjetite njegovu službenu web stranicu @ elysee.fr.
 18. Pratite Emmanuela Macrona na Instagramu, Twitteru i Facebooku.

Istaknuta slika estonskog predsjedništva EU2017EE / Wikimedia / CC BY 2.0

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found