Statistika

Visina, težina, dob, obitelj, činjenice, biografija Shirley Temple

Kratke informacije o Shirley Temple
Visina5 ft 2 in
Težina53 kg
Datum rođenja23. travnja 1928
Horoskopski znakBik
Boja očijuTamno smeđa

Shirley Temple bila je nadarena američka glumica, pjevačica, plesačica, poslovna žena i diplomatkinja. Bila je poznata kao omiljena dječja glumica od 1935. do 1938. godine, a glumila je u filmovima poput Crvenokosi Alibi, Mala gospođica Marker, Sad ću reći, Beba, nakloni se, Sad i zauvijek, Svjetle oči, Wee Willie Winkie, Heidi, Mala gospođica Broadway, Mala princeza, i Susannah iz planina. Neke od njezinih nagrada i priznanja uključuju nagrade Kennedy Center i Nagradu Screen Actors Guild Life Achievement.

Rođeno ime

Shirley Temple Crna

Nadimak

Shirley

Shirley Temple za vrijeme događaja viđenog 1998

Datum rođenja

Shirley Temple rođena je 23. travnja 1928. godine.

Umro

Shirley Temple umrla je u dobi od 85 godina 10. veljače 2014. u svom domu u Woodsideu u Kaliforniji. Prema njezinoj smrtovnici, umrla je zbog kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Znak sunca

Bik

Rođeno mjesto

Santa Monica, Kalifornija, Sjedinjene Države

Počivalište

Spomen-park Alta Mesa, Palo Alto, Kalifornija, Sjedinjene Države

Nacionalnost

američki

Obrazovanje

Upisala ju je majka Meglin’s Dance School u Los Angelesu u rujnu 1931.

Okupacija

Glumica, pjevačica, plesačica, poslovna žena, diplomat

Obitelj

 • Otac - George Temple (zaposlenik banke)
 • Majka - hram Gertrude (domaćica)
 • Braća i sestre - John Temple (brat), George Temple mlađi (brat)
 • Drugi - James Black (Tast) (predsjednik i predsjednik Pacific Gas and Electric), Marina Black (Nećakinja), Francis Marion Temple (djed po ocu), Reuben / Reubin Smith-Brown Temple (pradjed po ocu), Jane W Dunham (prabaka po ocu), Cynthia Fell / Flake Yeager / Yaeger (baka po ocu), William Yeager / Yaeger (pradjed po ocu), Sarah Emeline Amberson (prabaka po ocu), Otto Julius / Charles Krieger (djed po majci), Karl Krieger (pradjed po majci), Wilhelmina Henkelmann / Hinckelmann (prabaka po majci), Maude Elizabeth McGrath (baka po majci), Thomas H./Frank McGrath (pradjed po majci), Amelia Charters (baka po majci)

Žanr

Pop, glazbeni filmovi

Instrumenti

Vokal

Oznake

Nepotpisan

Izgraditi

Tanak

Visina

5 ft 2 in ili 157,5 cm

Težina

53 kg ili 117 lbs

Dečko / supružnik

Shirley Temple hodala je -

 1. John Agar (1943. - 1950.) - Shirley je 1943. započeo vezu s narednikom Armijskog zrakoplovnog korpusa, instruktorom tjelesne kulture i članom čikaške obitelji za pakiranje mesa Johnom Agarom. Par je vezao čvor u Wilshire Methodist Church u Los Angelesu usred 500 gostiju 19. rujna 1945. Shirley je tada imala samo 17 godina. Par je kasnije dobio zajedničku kćer koja se zvala Linda Susan (rođena 30. siječnja 1948.). Shirley i John zajedno su se pojavili u 2 filma - Utvrda Apache (1948.) i Avantura u Baltimoreu (1949.). Međutim, njihov brak nije dugo trajao, a Shirley je podnijela zahtjev za razvod 5. prosinca 1949. Njihov razvod je pravomoćno završen 5. prosinca 1950., a Shirley je dobila skrbništvo nad njihovom kćeri.
 2. Charles Alden Black (1950.-2005.) - Shirley je počela hodati s Charlesom Aldenom Blackom, obavještajnim časnikom mornarice Drugog svjetskog rata i primateljem Silver Star i pomoćnikom predsjednika tvrtke Hawaiian Pineapple Company, nakon što ga je upoznala u siječnju 1950. Bila je to ljubav na prvi pogled za Shirley kad je upoznala Charlesa u Honoluluu. Par je vezao čvor uskoj obitelji i prijatelju u kući Charlesovih roditelja u Del Monteu u Kaliforniji 16. prosinca 1950. Blagoslovljeni su s dvoje djece, sinom Charlesom Aldenom Blackom Jr. (r. 28. travnja 1952.) i kćer po imenu Lori (rođena 9. travnja 1954.). Par je uživao u blaženom bračnom životu sve do Charlesove smrti 4. kolovoza 2005. u Woodsideu u Kaliforniji.
Shirley Temple kako je viđena u siječnju 1952

Rasa / etnička pripadnost

Bijela

Podrijetlom je iz Njemačke, Engleske, Irske i Nizozemske.

Boja kose

Tamno smeđa

Boja očiju

Tamno smeđa

Seksualna orijentacija

Ravno

Prepoznatljive značajke

 • Sigurnosna kovrčava kosa
 • Udubljeni osmijeh

Potvrde robne marke

Shirley Temple je ili podržala ili se pojavila u reklamama za marke poput -

 • Kraljevska kruna kola (1946)
 • Wheaties i Bisquick (1935)
 • Dodge automobili (1936)
 • Sperry Brašno (1936)
 • Irski direktor zdravstvene službe "National Smokers 'Quitline" (2010)
Shirley Temple tijekom događaja u listopadu 1990

Najpoznatiji po

 • Budući da je omiljena hollywoodska dječja glumica od 1935. do 1938., crtajući opsežnu blagajnu kolekcije, glumeći u brojnim filmovima, uključujući Svjetle oči (1934.) kao Shirley Blake, Kovrčavi vrh (1935) kao Elizabeth Blair, i Heidi (1937.) kao Heidi Kramer
 • Svoju diplomatsku karijeru predstavljala je Sjedinjene Države u raznim prigodama na brojnim položajima, poput veleposlanika Sjedinjenih Država u Gani i Čehoslovačkoj, šefa protokola Sjedinjenih Država i zbog nastupa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda radeći u američkoj misiji pod Veleposlanik Charles W. Yost

Kao pjevačica

Izvodila je mnoge pjesme u brojnim filmovima, uključujući U našim malim drvenim cipelama i Sveti Bože, slavimo ime tvoje u Heidi (1937), Auld Lang Syne u Wee Willie Winkie (1937), Vlak evanđelja i Hej, što je rekao Blue Jay? u Jamice (1936), Životinjski krekeri u mojoj juhi i Kad odrastem u Kovrčavi vrh (1935).

Prvi film

1932. debitirala je u kazalištu u dramskom filmu Crvenokosi Alibi kao Gloria Shelton.

Prva TV emisija

1954. godine prvi se put pojavila u TV emisiji kao 'Sebe' u glazbenoj humorističnoj seriji Eda Sullivana Show.

Shirley Temple kako je viđena u listopadu 1948

Činjenice Shirley Temple

 1. 1932. godine, u dobi od 3 godine, započela je filmsku karijeru.
 2. Njezin 2. suprug Charles Blake, dok joj se udvarao, priznao je da nikada nije vidio nijedan njen film.
 3. Njezina kći Lori Black zvana Lorax svirala je bas gitaru za rock bend Melvinovi.
 4. Bilo je mnogo razloga za njezino odustajanje od uloge glavnog lika Dorothy Gale u Čarobnjak iz oza (1939.) - jedno je da je 20th Century-Fox nije htio posuditi MGM-u, a drugo, da je Judy Garland (koja je u konačnici dobila ulogu Dorothy) imala bolji pjevački glas.
 5. U dobi od 7 godina život joj je bio osiguran Lloyd's iz Londona, a jedan od uvjeta ugovora bio je da u slučaju njene smrti ili ozljede u alkoholiziranom stanju beneficije postanu neisplative.
 6. Kćeri su joj rođene u istoj bolnici u Santa Monici u Kaliforniji, a isto ih je rodio isti liječnik koji je isporučio Shirley.
 7. Njezina majka, Gertrude Temple, uvijala je kosu za svaki film, a frizura je imala točno 56 uvojaka.
 8. Dobila je priznanje Dame s Malte, iz ne-rimokatoličkog nepovezanog entiteta.
 9. Pjevačica Shirley Jones i redateljica Shirley MacLaine naslijedila su svoja imena po njoj.
 10. Bila je na naslovnici albuma The Beatlesa Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967).
 11. Dva puta je odlazila na audiciju kako bi bila u popularnoj seriji iz 1930-ih Naša banda ali nije uspjela na prvoj audiciji, i premda je uspjela na drugoj audiciji, redatelj Robert F. McGowan odbio je zahtjev Shirleyne majke za zvjezdanu naplatu za Shirley i na kraju nije ušla.
 12. Zabava tjedno je proglasio za 38. "Najveću filmsku zvijezdu svih vremena".
 13. U tinejdžerskim danima imala je tjelohranitelja po imenu Louis Dean Palmer, kojeg je zvala Palmtree.
 14. Kada je Shirley dobila jednu od prvih maloljetničkih nagrada Oskara 1935. godine, nagrade su dodijeljene pred kraj emisije oko 22:00 sata, ostavljajući je iscrpljenom, a nakon što je nagradu dobila od glumca / pisca Irvina S. Cobba, obratila se njezina majka i pitala: "Mama, mogu li sada kući?"
 15. Premijera magazin u prilogu "Naše sazviježđe" 2005. godine uvrstio ju je na 33. mjesto na svom popisu "Najvećih filmskih zvijezda svih vremena".
 16. Američki filmski institut uvrstio ju je na 18. mjesto glumice na svom popisu "50 najvećih legendi ekrana".
 17. 1939. godine Waltu Disneyu poklonila je njegovu posebnu počasnu nagradu Oskar, koja je bila standardna veličina Oscara sa sedam malih Oscara za Snjeguljica i sedam patuljaka (1937).
 18. Kao dijete je idolizirala Billa Robinsona (zvanog Bojangles Robinson), a čak je i trebala surađivati ​​s njim u 4 filma.
 19. Bila je poznata kao jedna od najmlađih voditeljica na dodjeli Oscara koja je 1935. godine Claudette Colbert, sa samo 6 godina, dodijelila nagradu za najbolju glumicu.
 20. Ona ima bezalkoholni koktel pod nazivom "The Shirley Temple" stvoren u njezinu čast, a sastoji se od aleva đumbira (ili 7-Up), grenadine i soka od naranče, ukrašenog maraskino trešnjom i kriškom limuna.
 21. Dok se kandidirala za Kongres kao republikanka 1967. godine, snažno je izrazila stav da bi više američkih vojnika trebalo poslati u jugoistočnu Aziju.
 22. Mogla je prirodno roditi svoju prvu kćer, ali morala se odlučiti za carski rez za svog sina i svoju drugu kćer.
 23. 8. veljače 1960. dobila je svoju zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu slavnih.
 24. Nakon što je od 1964. predsjedala programskom odsjekom Filmskog festivala u San Franciscu, dala je ostavku 1966. godine prigovarajući "p * rnografskom" sadržaju Noćne igre Mai Zetterling (1966).
 25. Godine 1969. predsjednik Richard Nixon uključio ju je kao delegata u Ujedinjene narode.
 26. Dok je služila kao specijalna pomoćnica predsjedatelja predsjednikova vijeća za okoliš, podvrgnuta je radikalnoj mastektomiji.
 27. U svibnju 1974. godine primljena je u službu kao jedna od članova upravnog odbora Walt Disney Productions.
 28. 1974. godine preuzela je ulogu američkog veleposlanika u Gani i ondje je služila dvije godine.
 29. Na Uskrsnu nedjelju 1936. godine Shirley je od Joela McCrea na poklon dobila živog zeca.
 30. Bila je članica izviđačice.
 31. Buddy Ebsen smatrao je Shirley svojim najboljim prijateljem, koji je ujedno bio i njegov plesni partner.
 32. 1989. imenovana je veleposlanicom Sjedinjenih Država u Čehoslovačkoj.
 33. 1998. godine nagrađena je prestižnom odlikovanjem Kennedy Center Center.
 34. Dječji aligator trenera životinja Ralph Helfer jednom ju je ugrizao za prst.
 35. Uvrštena je u seriju prigodnih poštanskih maraka Legends of Hollywood ‘forever’ USA objavljenu 18. travnja 2016.
 36. Za glumca Willa Rogersa vezala se nakon potpisivanja s Lisica i bio je tužan danima kad je Will umro u zrakoplovnoj nesreći.
 37. Kada je šef studija Joseph M. Schenck koji je tada bio u Engleskoj, saznao kako je Shirley pogođena smrću Willa Rogersa, kupio joj je ponija i dao ga poslati u SAD Kraljice Marije.
 38. Tridesetih godina prošlog stoljeća, ona i Jackie Cooper bile su najpopularnije dječje zvijezde.
 39. Pleme Blackfoot poklonilo joj je indijsko ime Bright Shining Star tijekom njezinog snimanja filma Susannah iz planina (1939).
 40. Njezini roditelji i 20th Century-Fox nisu Shirley otkrili njezinu stvarnu dob koja je smanjena za 2 godine, a kasnije kad je saznala istinu, Shirley je bila bijesna na svoje roditelje, uzrokujući razdor u obitelji Temple koji se nikada nije riješio.
 41. U filmu ju je glumila glumica Emily Alyn Lind J Edgar (2011).
 42. 1938. kongresmen Martin Dies iz kućnog Odbora za neameričke aktivnosti (HUAC) pogrešno je optužio Shirley Temple, koja je tada imala samo 10 godina i bila je na vrhuncu slave, kao nesvjesnog agenta Komunističke partije. Međutim, pravovremenom intervencijom Rooseveltova uprava, lažna optužba ubrzo je zamrla.
 43. Shirley Temple predstavljena je kao karikatura u Disneyevoj Donald Duck kratki film Gonič autograma (1939).
 44. Shirley je izjavila da je u dobi od 6 godina prestala vjerovati u Djeda Božićnjaka, jer kad su ona i njezina majka pošle u susret Djedu Božićnjaku u robnu kuću, zatražio je njezin autogram.
 45. Njezini proizvodi među ostalim uključuju lutke, posuđe, fonografske ploče, šalice, kape i odjeću.
 46. Kako je odrastala, popularnost glumice je nestajala, a u dobi od 14 do 21 godine nastupala je samo u 14 filmova, što je potaknulo njezino povlačenje iz filmova u dobi od 22 godine 1950.
 47. Objavila je svoju autobiografiju, Dječja zvijezda 1988. godine.
 48. Njezin junak bila je avijatičarka Amelia Earhart.
 49. Shirley je bila jedna od prvih slavnih osoba koja je 1972. godine otvoreno govorila o svom liječenju raka dojke, smanjujući na taj način stigmu koja stoji iza bolesti i pomažući u poboljšanju svijesti o raku dojke.
 50. Njezina prva scena ljubljenja na ekranu u filmu Gospođica Annie Rooney (1942.) iznjedrio je neke obožavatelje.
 51. Također je obnašala dužnost upravnog odbora za Del Monte Foods, Američka banka, Kalifornijska banka, BANCAL tri države, Osiguranje vatrogasnog fonda, Američka komisija za UNESCO, Udruga Ujedinjenih naroda, i Nacionalna federacija divljih životinja.
 52. Neke glasine koje su kružile oko nje navodile su da ona zapravo nije dijete, već 30-godišnji patuljak zdepastog tjelesnog tijela, što je navelo Vatikan da pošalje oca Silvija Massantea kako bi istražio stvar jer je glasina bila vrlo raširena u Europa.
 53. Posjetite njezinu službenu web stranicu @ shirleytemple.com.
 54. Nije bila aktivna na društvenim mrežama.

Istaknuta slika: Unknown / www.oldtimeradiodownloads.com / Public Domain