Statistika

Kolinda Grabar-Kitarović Visina, težina, dob, supružnik, obitelj, biografija

Kolinda Grabar-Kitarović Kratke informacije
Visina5 ft 8 in
Težina68 kg
Datum rođenja29. travnja 1968
Horoskopski znakBik
SuprugJakov Kitarović

Kolinda Grabar-KitarovićIzbor za 4. predsjednika Hrvatske 2015. godine doveo je do prepisivanja povijesnih knjiga. Ne samo da je bila prva žena na čelu Hrvatske, već je bila i najmlađa predsjednica u 46. godini. 2016. postala je virusna senzacija nakon što je zapanjujuće bikini tijelo američkog modela Coco Austin pogrešno zamijenjeno s Kolindinim. U srpnju 2018. ponovno je bila u vijestima širom svijeta. Ali ovaj put, to je bilo iz dobrog razloga jer je strastveno bodrila svoju reprezentaciju na finalu Svjetskog prvenstva 2018. koje se održavalo u Rusiji, a zatim tješila igrače nakon što su izgubili od Francuske.

Rođeno ime

Kolinda Grabar

Nadimak

Kolinda

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru s medijima nakon razgovora s ruskom vladom u listopadu 2017. godine

Znak sunca

Bik

Rođeno mjesto

Rijeka, Socijalistička Republika Hrvatska, Jugoslavija

Nacionalnost

Hrvatski

Obrazovanje

Dok je studirala u srednjoj školi, Kolinda Grabar-Kitarović preselila se u Los Alamos, New Mexico, Sjedinjene Države u dobi od 17 godina u sklopu programa razmjene škola. Diplomirala je naSrednja škola Los Alamos 1986. godine.

Potom se vratila u Jugoslaviju i primila fakultet na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Sveučilište u Zagrebu. Na sveučilištu je diplomirala umjetnost na engleskom i španjolskom jeziku i književnosti 1993. godine.

1995. godine upisala je tečaj za diplomu naDiplomatska akademija u Beču. Diplomu je završila 1996. godine.

2000. godine magistrirala je međunarodne odnose na Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2002. do 2003. godine studirala je naSveučilište George Washington kao Fulbrightov učenjak. Kasnije je studirala naKennedyjeva škola upravljanja naSveučilište Harvard na Lukšićevu družinu. Također je studirala naŠkola za napredne međunarodne studije naSveučilište Johns Hopkins kao gostujući učenjak.

U prosincu 2015. godine započela je rad na doktorskom studiju iz međunarodnih odnosa na Zagrebački fakultet političkih znanosti.

Okupacija

Političar, diplomat i četvrti predsjednik Hrvatske

Obitelj

 • Otac - Branko Grabar (Posjedovao je farmu i mesnicu)
 • Majko -Dubravka Grabar
 • Ostalo -Ljubomir Grabar (djed po ocu), Marija Grabar (baka po ocu), Viktor Matejčić (djed po majci), Ivanka Matejčić (baka po majci)

Izgraditi

Pohotan

Visina

5 ft 8 in ili 173 cm

Težina

68 kg ili 150 lbs

Dečko / supružnik

Kolinda Grabar-Kitarović je datirala

 1. Jakov Kitarović (Od 1996. do danas) - Kolinda se udala za inženjera softvera i elektrotehnike Jakova Kitarovića 1996. U travnju 2001. rodila im je kćer Katarinu koja je profesionalna umjetnička klizačica. Otprilike godinu dana kasnije rodila im je sina Luku 2003. godine.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Splitu, Hrvatska 2016. godine

Rasa / etnička pripadnost

Bijela

Ona ima hrvatsko porijeklo.

Boja kose

Plavuša

Boja očiju

Svijetlo smeđa

Seksualna orijentacija

Ravno

Prepoznatljive značajke

 • Sladostrasno tijelo
 • Široki osmijeh
Mauricio Macri tijekom sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u ožujku 2018. godine

Religija

Pobožna je rimokatolkinja.

Najpoznatiji po

Biti 4. predsjednik Hrvatske. Ima odlikovanje što je prva žena koja je izabrana za predsjednicu od početka višestranačkih izbora 1990. Ona je ujedno i najmlađa osoba koja je postala hrvatska predsjednica.

Prva TV emisija

2014. godine Kolinda Grabar-Kitarović prvi se put pojavila u TV emisiji u talk showu,Nedjeljom u dva.

Kolinda Grabar-Kitarović Najdraže stvari

 • Pjevač - Marko Perković

Izvor - Wikipedija

Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sastanka s Ali Larijani spokemanom iranskog parlamenta u svibnju 2016. godine

Činjenice Kolinde Grabar-Kitarović

 1. 1992. imenovana je savjetnicom Odjela za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i tehnologije.
 2. 1993. postala je članicom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Iste godine pridružila se Ministarstvu vanjskih poslova kao savjetnica.
 3. NakonSocijaldemokratska stranka Hrvatske došli na vlast 2000. godine, prvi korak koji su poduzeli bio je uklanjanje HDZ-ova politički imenovanog osoblja zbog čega je Kolindi, koja je radila kao diplomatski savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Kanadi, naloženo da se vrati u Hrvatsku.
 4. U početku se odbila vratiti jer je otkrila da je trudna i da je već planirala roditi u Kanadi. Međutim, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova izvršilo pritisak, ona je popustila.
 5. 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru iz 7. izbornog okruga kao članicu Hrvatske demokratske zajednice. Nakon što je vladu formirao HDZ, imenovana je ministricom europskih integracija.
 6. Kao ministrica europskih integracija, njezin prvi zadatak bio je započeti pregovore o uspinjanju Hrvatske u Europsku uniju.
 7. 2005. imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija, što je novostvoreno radno mjesto. Njezin je glavni zadatak bio pregovarati o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO.
 8. U ožujku 2008. imenovana je hrvatskom veleposlanicom u Sjedinjenim Državama. Na toj je funkciji bila do ostavke 2011. godine, kada je prešla u pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.
 9. U Hrvatskoj su je kritizirali jer nije unaprijed obavijestila premijerku Jadranku Kosor o svojoj ostavci, zbog čega zamjena nije pronađena na vrijeme.
 10. 2010. godine zatekao ju je skandal nakon što je otkriveno da su Kolinda i njezin suprug koristili odvojene automobile veleposlanstva za svoju osobnu upotrebu. Kasnije je odlučila platiti sve troškove nastale zbog neovlaštene uporabe automobila.
 11. Primijetila je oglas za posao u NATO-u u časopisu The Economist. Međutim, u početku se nije prijavila za posao. Nakon što je saznala da su obavili dva kruga razgovora i nisu uspjeli pronaći odgovarajućeg kandidata te su proveli novi krug, odlučila se prijaviti.
 12. U rujnu 2012. Hrvatske dnevne novineJutarnji list otkrio da je Grabar-Kitarović smatrala kao mogućeg kandidata Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) za hrvatske predsjedničke izbore 2014–15. Službeno je potvrđena 2014. godine.
 13. Kad je u veljači 2015. službeno postala hrvatska predsjednica, bila je prva konzervativna predsjednica u posljednjih 15 godina. Također je postala prva žena u Europi koja je pobijedila dosadašnjeg predsjednika tražeći reizbor u ured predsjednika.
 14. Tečno govori španjolski, portugalski, engleski i hrvatski. Također je imala osnovno razumijevanje francuskog, talijanskog i njemačkog jezika.
 15. U ožujku 2018. imenovana je počasnom građankom Buenos Airesa u Argentini. Na svečanosti je govorila o Hrvatima koji su migrirali u Argentinu.
 16. Njezina je izjava viđena kao podrška ustaškom pokretu, jer su njihovi članovi pobjegli iz Hrvatske nakon što je marionetska fašistička vlada nacističke Njemačke pala nakon Drugog svjetskog rata. Kasnije je jasno stavila do znanja da ne podržava fašizam ni u kojem obliku.
 17. Pratite je na Facebooku.

Istaknuta slika Pres-službe Predsjednika Ruske Federacije / Kremlin.ru / CC BY 4.0