Statistika

Lin-Manuel Miranda Visina, težina, dob, supružnik, obitelj, biografija

Rođeno ime

Lin-Manuel Miranda

Nadimak

Lin

Lin-Manuel Miranda igrajući naslovnu ulogu u mjuziklu 'Hamilton' u travnju 2016. godine

Znak sunca

Jarac

Rođeno mjesto

New York City, New York, Sjedinjene Države

Rezidencija

Živi u stanu koji se nalazi u Upper West Sideu na Manhattanu u New Yorku.

Nacionalnost

američki

Obrazovanje

Lin-Manuel Miranda otišao je u Osnovna škola Hunter College na Manhattanu Upper East Side.

Kasnije se prebacio na Srednja škola Hunter College.

Zatim je diplomirao na Sveučilište Wesleyan, koji je 2002. godine bio koledž za liberalne umjetnosti u Middletonu, Connecticut.

Okupacija

Skladatelj, dramatičar, tekstopisac, glumac, pjevač

Obitelj

 • Otac - Luis A. Miranda (savjetnik Demokratske stranke, koji je bio savjetnik gradonačelnika New Yorka Eda Kocha)
 • Majka - Luz Towns (klinički psiholog)
 • Braća i sestre - Luz Miranda (starija sestra) (financijska direktorica MirRam grupe)

Menadžer

Lin-Manuela Mirandu zastupa TeeRico, LLC sa sjedištem u New Yorku.

Žanr

Mjuzikli, kazališne produkcije

Instrumenti

Vokal

Oznake

Atlantic Records

Izgraditi

Tanak

Visina

5 ft 9 in ili 175 cm

Težina

73 kg ili 161 lbs

Djevojka / supružnik

Lin-Manuel Miranda je izlazila -

 • Vanessa Nadal (Od 2005. do danas) - Lin-Manuel Miranda i njegova supruga Vanessa Nadal učili su u istoj školi, srednjoj školi Hunter College. Bila je dvije godine iza njega. Tada joj se sviđao, ali nije bio baš dobar u razgovoru sa ženama, posebno onima koje je smatrao privlačnim. U ljeto 2005. pronašao ju je na Facebooku i nakon što je stupio u kontakt pozvao je da pogleda nastup njegove hip-hop impro grupe, Slobodni stil Love Supreme. Par dana kasnije pozvao ju je u drugu emisiju. Nakon emisije izašli su s hrpom prijatelja i on je upoznao više o njezinim omiljenim stvarima. U rujnu 2010. vjenčali su se u dvorcu Belvedere u Staatsburgu. Na prijemu je nastupio Miranda u pratnji svojih prijatelja i članova obitelji U život od Guslača na krovu. Potajno su to vježbali mjesec dana i to je postalo hit YouTubea. U studenom 2014. rodila im je sina Sebastiana. U lipnju 2017. tetovirao je ‘V’ na prstenjaku u znak zahvalnosti svojoj ljubavi i supruzi koja ga podržava.

Rasa / etnička pripadnost

Višerasno (latino, crno i bijelo)

Ima uglavnom portorikansko porijeklo sa tragovima afroameričkog, meksičkog i engleskog podrijetla.

Boja kose

Tamno smeđa

Boja očiju

Tamno smeđa

Seksualna orijentacija

Ravno

I sam je rekao kao 'Ravno', ali njegovi ga obožavatelji više smatraju "biseksualcem".

Prepoznatljive značajke

 • Često ima dugu frizuru.
 • Njegov zaštitni znak francuska kozja brada.

Potvrde robne marke

Lin Manuel Miranda glumio je u TV reklami za Movimiento Hispano organizacija, pozivajući hispansku zajednicu da glasa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Najpoznatiji po

 • Napisavši knjigu, tekstove i glazbu za popularnu brodvejsku emisiju Hamilton. Također je igrao glavnu ulogu u ovom višestruko nagrađivanom mjuziklu.
 • Budući da je glumio u ponavljajućoj ulozi u TV emisijama poput Električna tvrtka od 2009. do 2010. i Ne nanosi štetu u 2013.
 • Igrajući glavnu ulogu u popularnom brodvejskom mjuziklu, U visinama.

Kao pjevačica

Miranda je napisala glazbu i tekstove za nekoliko svojih Broadway dramskih djela. Također je posudio svoj glas brojnim brodvejskim produkcijama.

Prvi film

1996. debitirao je u kazališnom filmu u komediji, Claytonovi prijatelji. Također je služio kao scenarist, redatelj, producent i urednik projekta.

Prva TV emisija

U 2007. Miranda se prvi put pojavila u TV emisiji u manjoj ulozi Bellmana u filmu epizoda kriminalističke dramske serije, Soprani.

Lin-Manuel Miranda Najdraže stvari

 • Britanska hrana- Freddo (čokoladne pločice)
 • Knjige - Moby-Dick; ili, Kit Hermana Melvillea, The Rap Year Book Shea Serrano, Things Fall Apart Chinue Achebe, Nilda Nicholase Mohra, Saga (grafička serija romana) napisao Brian K. Vaughan, a ilustrirala Fiona Staples

Izvor - Mashable, Remez Cla

Činjenice o Lin-Manuelu Mirandi

 1. Tijekom studija u srednjoj školi bio je u step timu, a posljednjeg dana škole njegov je tim izveo plesnu rutinu na singlu Janet Jackson,Ako.
 2. Kaže se da je njegovo prvo ime 'Lin-Manuel' nadahnuto pjesmom koju je o vijetnamskom ratu napisao portorikanski književnik José Manuel Torres Santiago. Pjesma je naslovljena kao Nana Roja Para Mi Hijo Lin Manuel.
 3. Tijekom studija na Sveučilištu Wesleyan, suosnivač je hip hop komedije pod nazivom Freestyle Love Supreme.
 4. Tijekom druge godine studija, napisao je najraniji nacrt svoje uspješne buduće emisije, U visinama. Kad ga je prihvatila Wesleyanova studentska kazališna družina, odlučio je dodati mu brojeve slobodnog stila za rap i salsu.
 5. Godine 2015. dodijelio mu je počasni stupanj doktora humanih slova na svojoj alma mater Sveučilištu Wesleyan.
 6. Tijekom godina obavljao je niz redovitih poslova, uključujući služenje nastavnika engleskog jezika u svojoj bivšoj srednjoj školi, pisanje kolumni za Manhattan Times, komponiranje glazbe za reklame i pisanje recenzija restorana.
 7. Godine 2009. dodijeljena mu je počasna diploma iz Sveučilište Yeshivau Washington Heightsu. U to je vrijeme bio najmlađa osoba koja je dobila počasni stupanj.
 8. Jedan je od najuspješnijih glumaca i brodvejskih umjetnika svoje generacije, osvojivši nagrade Emmy, Grammy, Tony, Pulitzera i McArthur Fellowship.
 9. Ima priznanje da je prvi umjetnik koji je prikupio 16 nominacija za Tony Award. Od tih nominacija uspio je osvojiti 11 nagrada.
 10. Bio je sedmi najplaćeniji glumac 2020. godine prema Forbesu s 45,5 milijuna dolara zarade. Na istom je popisu Dwayne Johnson smješten na 1. mjesto.

Istaknuta slika Steve Jurvetson / Flickr / CC BY 2.0